30.3.1980 oli keväinen aamu, vaikka satelikin hieman räntää ja lämpötila oli nollan paikkeilla. Puin 7-viikkoiselle vauvalle lämpimästi päälle ja peittelin hyvin vaunuihin. Lähdin vauvan kanssa ulkoilemaan. Kävelimme Hannunniitusta Vanhalle Hämeentielle. Kello oli 6.30 ja linnuilla oli mahtava konsertti. Tiaiset ja varpuset lauloivat hullun lailla. Oli ihan pakko merkitä havisvihkoon kaikki laulajat. Samalla merkitsin myös kadun ja talonnumeron. (Nummenpakkaa tuntemattomille tiedoksi, että kuvailemani alue on vanhaa omakotitaloasutusta, seassa muutamia vanhoja ja uusia "rivitaloja" ja pari pienkerrostaloa. Asemakaava on aika sotkuinen ja kadunpätkiä kulkee sinne sun tänne.)

Kulkemani reitti oli: Vanha Hämeentie-Savustamonkatu-Kauselantie-Kotimäenkatu-Vanha Hämeentie-Savikatu-Mäkikatu-Ruukinkatu-Viinamäenkatu-Lammenkuja-Postikatu-Ruukinrinne-  Karjakuja-Uudenpellonkatu-Palomäenkatu-Vanha Hämeentie. Käytännössä laskin Karjakujan ja Vanhan Hämeentien välisen alueen, jonka pinta-ala on karkeasti noin 25-30 hehtaaria.

Tässä kaikki laskemani laulavat varpuskoiraat kaduittain: Vanha Hämeentie 46, Savustamonkatu 11, Kotimäenkatu 8, Savikatu 1, Mäkikatu 4, Ruukinkatu 18, Viinamäenkatu 10, Lammenkuja 1, Postikatu 2, Ruukinrinne 2, Karjakuja 20, Uudenpellonkatu 20 ja Palomäenkatu 7. Yhteissumma oli 150 laulavaa varpusta!

Parhaat varpustalot olivat Ruukinkatu 8 (12 laulajaa), Vanha Hämeentie 59 (7) ja 96 (6) sekä Viinamäenkatu 7 (8). Vuonna 1980 ei varpusten vähenemisestä ollut vielä tietoakaan. Mikähän on
tilanne tänä päivänä? Olen kutakuinkin täysin varma, että nykyinen varpusmäärä ei ole puoltakaan tästä lähes 30 vuoden takaisesta.

Laskin samalla muutkin laulavat linnut. Talitiaisia lauloi 30 ja Karjakujalla oli lisäksi 40-50 yksilön parvi, sinitiaisia 7, viherpeippoja ainakin 7, fasaaneja yhteensä 3 koirasta 11 naarasta, harakoita 2 paria ja 1-2 paria variksia. Talven jäljiltä oli ruokintapaikoilla vielä yhteensä 50 punatulkkua ja 200 viherpeippoa.

Ai niin, vauva nukkui hyvin koko 2½ tunnin kävelylenkin ajan! Ja on nyt jo 28 v.