Töyhtötiainen (Parus cristatus) on yleinen havumetsien varpuslintu, joka tekee pesänsä lahoon puuhun kovertamaansa koloon. 20.4.1979 kello 11.10 seurailin havupuiden latvuksissa liikkuvaa töyhtötiaista Turun Jäkärlässä Talolankadun varrella. Kohta sen seuraan liittyi toinen yksilö, jonka nokassa oli untuvia tai jotain muuta nöyhtää. Ne lensivät pesälleen, joka oli katkenneen koivun yläosassa 2,9 m korkeudella maasta ja ½ m latvasta. Pesäaukko avautui itään ja se oli vanha, ei ainakaan tänä keväänä koverrettu. Koivun tuohessa aukon lähellä oli pari pienempää reiän alkua. Biotooppi oli puhdas, nuorehko tai keski-ikäinen MT-kuusikko. Talonrakennustyömaa oli noin 50 m päässä.

Lintu, jolla oli untuvia nokassa, meni pesään kello 11.17. Toinen, saattaja, poistui metsään ja kohta sieltä kuului reipasta laulua. Pesään menijä oli siis naaras. Se vastaili pesästä hiljaisilla "tii-ti" äänillä. Kello 11.31 naaras tuli pesästä ja etsi viereisen kuusen oksilta nokkaansa naavaa tai jäkälää, jonka se vei pesään.

Palasin pesälle kello 13.35 työkaverini kanssa ja toimme mukanamme kiikkerän telineen, jonka päältä näin pesään. Peässä oli 5 munaa. Rakennusaineina oli runsaasti höyheniä, untuvia ja muuta lämmikettä. Pesässä olikin 2 aukkoa, joista pienempi oli ilmeisesti harjoitusreikä, sillä se ei ollut käytössä. Ylemmän eli varsinaisen pesäaukon reunasta oli 30 cm munille. Poistuimme parinkymmenen metrin päähän. Naaras kerjäsi koiraalta ruokaa seisten kuusen oksalla siivet väristen, ja lennähti sitten heti pesään.

23.4. kello 11.00 pesässä oli edelleen 5 munaa eikä emoja näkynyt. Kello 11.30 naaras pujahti pesästä ja alkoi varoitella, jolloin koiras saapui laulaen. Ne jäivät noin 50 m päähän pesästä äännellen hiljaisesti. Pesässä yhä 5 munaa 30.4. mutta 2.5. oli jo poikasia, sillä emo vei ruokaa pesään.

7.5. pesässä oli ainakin 4 poikasta ja emot varoittelivat lähistöllä. 16.5. pesässä oli 5 isoa poikasta. 21.5. poikaset edelleen pesässä, nyt jo lähtövalmiina. En käynyt pesällä enää tämän jälkeen. Poikaset viipyivät pesässä siis noin 3 viikkoa, mikä on kirjallisuuden (Pohjolan linnut värikuvin) mukaan normaali aika.