Vihervarpunen (Carduelis spinus) on eräs Suomen runsaslukuisimmista lintulajeista. Se on siemensyöjä, joka keväisin syö varsinkin kuusen siemeniä. Keväällä 1979 oli erittäin hyvä kuusen siemensato ja vihervarpusia pesi Turussakin runsaasti.

24.4.1979 havaitsin 2 vihervarpusparia Jäkärlässä Talolankadun reunassa. Naaraat keräilivät maasta pesänrakennusaineksia. 26.4. seurasin vihervapusparia em. paikan lähellä. Naaras rakensi pesää nuoren männyn rungonhaaraan noin 10 m korkeudelle. Mänty oli noin 14 m korkea, sileärunkoinen. Biotooppi oli nuorehko havusekametsä Talolan- ja Varsojakatujen risteyksen paikkeilla rinteessä. Vain naaras rakensi pesää ja koiras seuraili sitä välillä laulaen. Pesästä oli noin 50 m matka pikkukäpylinnun pesälle, jonka vaiheita kuvailin eräässä edellisessä kirjoituksessani (pesä 2).

30.4. näkyi pesässä hautova naaras. Kiipesin pesälle (hankala puu!) 4.5. kello 11.18. Naaras poistui hautomasta ollessani metrin päässä pesän alla. Pesässä oli 5 munaa. Naaras lenteli lähipuissa varoitellen ja palasi pesään välittömästi maahan päästyäni. Koirasta ei näkynyt. 8.5. hautovan naaraan pää näkyy pesässä.

En tarkkaillut pesää enää tämän jälkeen. Valitettavasti.