Poljin töihin Halisten peltoaukealla aamulla 3.4.1985. Luoteesta puskeva vastatuuli oli hirveä, lennättäen räntää päin naamaa, ja hiki puserossa pääsin vähitellen eteenpäin. Vähän ennen Maarian kirkkoa näin ensimmäiset mustavarikset ja naakat. Ne lensivät sivutuulta vastaan kamppaillen Koroisten ristin eli Aurajoen suunnasta kohti Linnasmäkeä eli pohjoiskoillista. Työmaani oli Räntämäessä Vanhan Tampereentien reunassa Farmoksen lähellä ja sinne ehdittyäni kello 7.20 olin laskenut yhteensä noin 500 mustavarista ja 200 naakkaa. Kaikki parvet lensivät samaa reittiä Koroisten ristiltä Maarian kirkon ohi ja metsänreunaa seuraten Linnasmäen taakse Orikedon suuntaan.

Työmaalla seurasin muuttoa toisella silmällä. Meno hiljeni ennen kello yhdeksää ja sen jälkeen meni enää yksittäisiä parvia. Aamun kokonaismääräksi kertyi 665 mustavarista ja 263 naakkaa. Variksia parvissa ei näkynyt. Parvien koko vaihteli muutamasta yksilöstä muutamaan kymmeneen yksilöön.

Päättelin parvien olleen yömuutolla kohti Satakuntaa ja myrskyisän luoteistuulen painaneen ne pois muuttosuunnasta. Saatoin erehtyäkin, sillä Varsinais-Suomen linnut-kirjassa mainitaan Turun Topinojan kaatopaikalla majailleen 500 mustavarista 31.3.-1.4.1985. Mahdollisesti parvet olivat yöpyneet jossain Turun keskustan suunnassa ja olivat menossa Topinojalle?  Mene ja tiedä. 2.4. tapasin mustavariksia Orikedolla 20 ja Halisissa 30. Seuraavana päivänä 4.4. pyöräilin Orikedolla, mutten havainnut siellä kuin yhden mustavariksen ja Räntämäessä 5.