Lähtö aamukahdeksalta Ruissalosta kohti vapaina lainehtivia vesiä. Ilma oli raikas, heikko idänpuoleinen maatuuli sekä aurinkotuuli antoivat vauhtia selän takaa ja yölliset jäähileet alkoivat sulaa veneen pohjalla. Suuntasin etelään Airistoa pitkin ja tarkkailin ohitettavien luotojen lintuja. Kaarsin Krampinsalmen kautta Ominaisten aukolle ja sieltä Aaslan länsipuolta Samsaaren eteläkautta Taipalukselle. Pöllän kierto ja kohti Ruotsalaista ja Kuivasta, josta Munakarin ohi Portinkareille ja sitten Kettumaan länsireunaa ja ympäri kohti Raissiluotoa. Vilkaisu Väliriutalle ja Kuuskarille, josta Velkuan Tyynessaarten ja Iso-Paaden  kautta veneväylälle. Sitten alkoi jo tulla kiire kotiin ja Merimaskun kirkonkylän, Särkänsalmen, Luonnonmaan länsipuolen ja Lapilan kautta takaisin Ruissaloon, jossa rantauduin takapuoli hellänä 10 tunnin retkeltä.


Kaisla huilaa jossain Samsaaren eteläpuolella

Sisäsaariston pesimälinnusto oli jo pääosin asettunut pesimäluodoille. Oikeastaan vain tiirat puuttuivat, ja västäräkit. Haahkoja oli joka puolella aina Viittakarista alkaen, vain sisimmäinen saaristo Merimaskusta Lapilaan oli haahkatonta. Muuttavia haahkaparvia ei juuri näkynyt. Isokoskelot olivat pareittain luotojen rannoilla, mutta Iso-Paaden ja Teininpussien välisellä alueella huilaili noin 200 isokoskeloa, joukossa oli ainakin 3 uiveloa. Tukkakoskeloitakin oli mukavasti, osa pareittain. Tukkasotkaparvia oli pesimäluotojen rantavesissä, osa varmaan vielä muuttoparvia. Telkkäpareja oli kaikkialla rantojen tuntumassa ja muutamia pieniä parviakin näkyi. Punasotkia oli 4 luodon rannassa, näistä 2 uusia pesimäluotoja. 1960- ja 70-luvuilla niin runsas pilkkasiipi jäi yhteen havaintoon, 2 koirasta oli uimassa Kettumaan länsipuolella. Sinisorsat olivat jo pesäpuuhissa ja enimmäkseen näkyi koiraita. Muutama lepäilevä haapanaparvi sekä 2 taviparia olivat muut puolisukeltajat.


Kirveskari

Isoista linnuista näkyvin oli tietenkin kyhmyjoutsen, joita oli vähintään 20 paria, muutamat emot jo makasivat pesässä. Merihanhia oli yllättävän paljon ja 2 hautovan linnun oranssia nokkaa sattui kiikariin. Sanotaan, että merihanhet ovat lähteneet evakkoon ulkosaaristosta lisääntyneen merikotkakannan takia. Tervetuloa tänne sisäsaaristoon, joka on rauhallinen paikka merihanhen aikaisen haudonnan aikana. Kanadanhanhia muutamia pareja mutta vain 1 valkoposkihanhi päivysti Viittakarilla, lienevät vielä muutolla? Merimetsoja oli kaikkialla ja muutamia muuttoparviakin oli matkalla pohjoiseen. Ominaisten aukon yhdyskunnista ainakin itäisemmällä oli runsaasti lintuja. Iso-Paaden karikolla päivysti 40 yksilön parvi ja Yllänpään karikolla 10 yksilöä. Seilin pohjoispuolella lensi muuttavan oloinen merikotka koilliseen.


Kirveskarin harmaalokkeja

Lokit olivat lisääntymispuuhissa. Käväisin yhdellä harmaalokkiluodolla ja siellä olivat pesät lähes valmiit, munat vielä puuttuivat. Pesässä makaavia emoja kyllä näkyi parissakin yhdyskunnassa. Selkälokitkin olivat jo pääosin saapuneet, samoin kahdella naurulokkiluodolla oltiin paikalla, vaikka osa ehkä vielä puuttui, ainakin siitä päätellen, että 10 yksilön naurulokkiparvi muutti määrätietoisesti koilliseen. Eräs kalalokkipari rakensi jo pesää, mikä on aika varhaist, sillä pääosa alkaa munimaan vasta toukokuun puolella. Jotkut merilokitkin jo makailivat kalliolla hautomisvireen kumoamina. Riskilöitä oli vanhojen pesimäluotojen kupeessa mutta aika pieniä määriä, Kirveskarilla oli 10 ja Lattareilla 2 yksilöä. Kahlaajista näkyi vain meriharakoita, jotka olivat pareittain pesimäluodoilla.


Alkukevään idylli

Silkkiuikkuja oli vähänlaisesti eikä mustakurkku-uikkuja näkynyt yhtään. Nokikanat olivat todella vähissä, vain Särkänsalmen tuntumassa oli pari lintua. Västäräkit puuttuivat, vain yksi havainto, eikä kivitaskuja tietenkään vielä ollut.

Muita erikoisempia olivat muuttava tuulihaukka ja paikallinen hylje, todennäköisesti halli, Kettumaan ja Munninmaan välisessä salmessa, jossa kalastaja oli verkoilla vain muutaman sadan metrin päässä.


Montin revennyt kylki

Muuten saaristo oli aivan kertakaikkiaan mahtava. Kesän yltäkylläinen ja puuduttava vihreys kun puuttui, niin maiseman omat värit, harmaan ja ruskean sävyt, olivat vallitsevia, meren ja taivaan sinen lisäksi. Tai pohjoisen Airiston sinestä ei tietenkään voi puhua, sen vesi oli ruskeaa ja synkkää. Veneliikenne oli ihanan vähäistä, hyvä jos 10 venettä näkyi koko päivänä.


Meri on ollut töissä

Lista joidenkin lajien havaintomääristä (kertoo vain osan totuudesta):

  • sinisorsa 12 koirasta ja 4 paria
  • haapana 3 parvea, parvissa 7+3+2 paria eli yhteensä 24 yksilöä
  • tukkasotka 345
  • punasotka 13
  • isokoskelo 10 paria ja 200 lepäilevää
  • tukkakoskelo 22
  • kyhmyjoutsen noin 100; Raissiluodon käjessä oli parvi, jossa 34 nuorta ja 6 vanhempaa lintua
  • kanadanhanhi 12
  • merihanhi 16 paria sekä 8, 6 ja 3 yksilön paikalliset parvet
  • silkkiuikku 13
  • meriharakka 14 paria
  • riskilä 23


Järviruoko on jo herännyt