Keväinen veneretkeni suuntautui tällä kertaa hieman ulommas Turun saaristoon. Ruissalosta ajoin Airiston itäreunaa Seilin tasalle ja siitä sitten länteen Ominaistenaukon kautta Innamoon, josta Norrskatan eteläpuolelta lähelle Galtby-Norrskata lauttaväylää, jossa kävin tarkistamassa Svartbådanin merimetsotilanteen. Nousin pohjoiseen Norrskatan ja Lillpensorin välistä ja kiersin Ahvensaaren ja palailin sitten takaisin Lockvattnetin, Pakinaisten, Taipaluksen, Röölän ja Airiston kautta.

1486347.jpg
Lillpensorin kylä

Keli oli erinomainen, aamupäivä pilvistä ja iltapäivä aurinkoista. Tuuli oli luoteessa ja aika viileä, talvivaatetusta ei tullut mieleenkään vähentää. Reissu alkoi kello 7 ja päättyi kello 18.

Lyhyesti linnuista. Haahkoja oli nyt vähemmän, ainakin Airistolla, kuin viikko sitten, ilmeisesti silloin oli vielä muutolla lepäileviä parvia. Muninta oli jo alkanut käydessäni Korsholmissa tarkistamassa merilokkien pesinnän ajoitusta, ja pari syötyä munaakin oli, varmaankin lähistöllä pesivän korpin aterian jämät. Isokoskelot esiintyivät täällä vain pareittain, samoin pääosin myös tukkakoskelot, joita yhdessä parvessa tosin oli 12 yksilöä. Tukkasotkaparvia ei juuri näkynyt, nekin siis jo painuneet pohjoiseen. Telkätkin olivat pareittain. Kirveskarilla oli nyt 3 haapanaparia ja Rajakarinriutoilla 28 yksilön parvi. Innamon rannasta lähti 5 tavin parvi. Norrskatan ja Ahvensaaren vesillä oli jonkin verran alleja, yhteensä noin 240 yksilöä. Mustalintupari muutti Svartbådanin ohi. Pilkkasiipi puuttui kokonaan. Merihanhipareja näkyi siellä täällä pienemmillä saarilla. Viikko sitten muutti merimetsoja, tänään hanhia, joita meni aamupäivällä 45+33+50 yksilöä, tarkemmin määrittämättömiä.

1486354.jpg
Satava Afwensaaren laiturissa

Merimetsot rakentelivat pesiä kiivaasti. Ominaistenaukon Lilla Äggskärillä oli 400-500 yksilöä ja Stora Äggskärin kahdella luodolla mahdollisesti jopa 1000 yksilöä, siis todella paljon. Yhdyskunta on nyt valloittanut molemmat luodot ja männyt ovat kuolemassa myös itäluodolta. Rankan näköinen paikka, en hoksannut ottaa kuvaa. Svartbådanilla oli noin 50 yksilöä ja muutama pesä oli rakenteilla.

1486341.jpg
Merilokin pesä

Kevään eka tiira muutti pohjoiseen Airistolla ja yksinäinen kurki Ominaistenaukolla. Lillpensorin yli muutti Gavia. Merilokkien muninta oli alkanut, Korsholmissa oli jo valmis 3-munainen pesä. Merikotkia näkyi tänään 2+2+1+1. Kalasääskiparit nököttivät merimerkkipesissään sekä Norrskatan kaakkoispuolella että Innamon luoteiskärjessä. Silkkiuikkuja oli suojaisissa ruovikkolahdissa jo kesäiseen tapaan mutta mustakurkku-uikkuja ei vieläkään näkynyt. Varpuslinnuista vain vähän havaintoja, västäräkkejä oli jo kohtalaisesti.

1486359.jpg
Uutiskuvanvuori pääsi nyt internettiin